luni, 29 octombrie 2007

Budapesta my love :)

In zilele noastre Budapesta arata ca un oras renascut, plin de constructii, monumente si galerii de arta. Pe langa cladirile vechi ramase in picioare dupa cele doua razboaie mondiale s-au ridicat cladiri moderne, dar care respecta arhitectura zonei. Pentru turisti se observa renovarea si deschiderea cafenelelor si a restaurantele cu un istoric bogat precum si a teatrelor.

Viata culturala a orasului este foarte bogata in festivaluri, evenimente precum "Sziget" si targuri de mestesuguri.

In Budapesta se poate ajunge cu:

· avionul si va costa intre 110 si 300 euro http://www.malev.ro/ are curse regulate)

· masina si o sa faceti cam 900 de km in 10 ore (deci neaparat sa fiti doi soferi), iar consumul il calculti in functie de cum zboara masina persoanala.

· evident se mai poate merge cu trenul si autocarul, dar nu am ales aceste variante pana acum si nici detalii pe net nu am gasit....

Pentru cazare puteti sa alegeti mai multe variante:

  • Hostel de pe http://www.hostels.com/ si gasiti conditii foarte bune chiar si pentru pretentiosi, desi site-ul este destinat celor care merg cu rucsacul in spate.
  • Sa mergeti fara sa va rezervati (riscant, dar poate fi interesant :D) si in gara centrala gasiti puncte de informare sau de la localnici care vin la tine cu pliante de la apartamente/garsoniere de inchiriat.
  • Sa va rezervati de la o agentie locala. Sa fiti atenti sa alegeti un hotel central (cu parcare obligatoriu) sau langa metrou pentru ca traficul din timpul zilei seamana cu cosmarul din Bucuresti....iar in centru nu se poate parca decat in locuri marcate si doar cu taxa

Daca ajungeti in Budapesta nu trebuie sa ratati urmatoarele atractii ale orasului:

  • Palatul Regal – la acesta se ajunge funicular ce urca din piata Adam Clark, dar va recomand sa mergeti pe jos pentru ca veti urca printr-un printr-un parc dragut in plus aveti ocazia sa vedeti basilica Matei Corvin si Bastionul Pescarilor. Cand ajungeti sus sa va odihniti in piata din fata masivului Palat Regal de unde puteti admira cele trei aripi: la vest aripa ce adaposteste biblioteca Szechenyi, in centru se afla aripa Hauszmann, la sud-est, construita in stil baroc, este aripa Maria Tereza. Palatul dateaza din sec. al XIII-lea, si a fost construit datorita importantei strategice a platoului lung de pe 1500 m al acestui deal ce domina Dunarea de la inaltimea de 70 m.

DSC04923.JPG

  • Palatul Parlamentului – se gaseste pe celalalt mal al Dunarii fata de Palatul Regal. Parlamentul este o cladire impunatoare in stil neogotic care poate fi vizitat cu ghid desi ramane locul unde lucreaza parlamentul ungar. O vizita prin cladire va va permite sa vedeti superbele ferestre de sticla si scarile maiestuoase (care totalizeaza 22 km in interiorul cladirii). Sa nu ratati “Sfanta Coroana a natiunii”, facuta pentru primul rege al Ungariei, Sfantul Stefan. Aceasta este simbolul national al Ungariei si se gaseste sub inalta cupola a Parlamentului.

Parlamentul din Budapesta.JPG

  • Parcul Varosligety – care se regaseste in spatele pietei Eroilor si cuprinde gradina zoologica, gradina botanica, circul, baile Szechenyi, un lac si grupul de cladiri istorice de la Vajdahunyad, construite intre 1896 – 1908.
  • Podul cu Lanturi – este unul din cele sapte poduri peste Dunare cu aspectul cel mai vechi si care deseori este gazda unor evenimente culturale. Podul cu lanturi este flancat de 4 lei uriasi de piatra care sunt o replica apoape perfecta a unor lei.
  • (CITESTE TOT ARTICOLUL)